U tijeku provedba projekta Picoki za sport

Zajednica sportskih udruga grada Đurđevca potpisala je 21. prosinca 2018. godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao Posredničkim tijelom razine 1 i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva kao Posredničkim tijelom razine 2, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Picoki za sport – UP.02.1.1.08.0039. Projekt je ugovoren unutar natječaja „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ UP.02.1.1.08, Europski socijalni fond, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Partnerske organizacije u ovom projektu su Grad Đurđevac, Škola nogometa grada Đurđevca, Rukometni klub Đurđevac, Karate klub Đurđevac i Košarkaški klub Mladost Đurđevac.

Projekt je usmjeren je k osiguravanju i uključivanju djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u sportske aktivnosti, odnosno ovim projektom se osigurava besplatno pohađanje nogometnih, rukometnih, košarkaških i karate treninga, kao i treninga mješovite skupine za 70 djece i mladih, pripadnika ciljane skupine, od 5-18 godine. Nogomet, rukomet, košarka i karate su kolektivni sportovi koji okupljaju najviše polaznika, pa se kroz projekt planira omogućiti besplatno uključivanje djece i mladih u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti u te sportove, kao i u treninge mješovite skupine gdje će imati mogućnost isprobati razne vrste sportova- od badmintona i stolnog tenisa pa sve do odbojke.

Stres i ubrzan način života ograničavaju vrijeme koje pojedinci mogu posvetiti sportskim aktivnostima, a alternativne mogućnosti poput igranja videoigrica, gledanja televizora ili provođenje vremena na društvenim mrežama najčešće prevagnu nad boravkom u prirodi i bavljenjem sportom. Navedeni trend je osobito prisutan kod mlađe populacije. Projekt Picoki za sport osmišljen je s ciljem razvoja motoričke i funkcionalne pripreme djece radi daljnjeg učenja i sportskog usavršavanja, te će se ujedno spriječiti njihova socijalna isključenost, omogućiti stjecanje zdravih navika, stjecanje raznih vještina poput jačanja samopouzdanja, timskog rada, planiranja, suradnje, podizanje motivacije, savladavanja stresa. Besplatnim treninzima želi se motivirati djecu da od malena sudjeluju u sportskim aktivnostima, te da od najranije dobi steknu naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja.

Tijekom provedbe projekta dodatno će se nabaviti oprema i rekviziti potrebni za rad sportskih klubova, te će se ujedno i opremiti teretana Športsko rekreacijskog centra u Đurđevcu.

Projekt se provodi u okviru Europskog socijalnog fonda, u razdoblju od 21. prosinca 2018. godine do 21. prosinca 2020. godine. Vrijednost projekta je 997.352,29 kuna, a iznos potpore Europske Unije iznosi 847.749,45 kuna.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca.