Predsjednik Zajednice sportskih udruga Ivan Juričić: Ovim projektom napravili smo čudo, obukli smo 450 djece

Iza projekta Picoki za sport sada je više od šest mjeseci. Tim povodom popričali smo s jednom od najzaslužnijih osoba za sam projekt, s predsjednikom Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca, Ivanom Juričićem. Priupitali smo kakvi su prvi dojmovi nakon što je prošla četvrtina ukupnog vremena trajanja projekta vrijednog 997.352,29 kuna.

– Dojmovi su odlični. Projektom smo obukli 450 djece i mladih s područja grada Đurđevca. Kompleti, odnosno promotivni materijali sastojali su se od jakne, ruksaka, majice, trenirke. Tako smo napravili jednu sjajnu promidžbu projekta. To je jedan dodatan poriv i poticaj djeci na bavljenje sportom, a koji su uvelike podržani i od strane roditelja. Na ovaj način smo to super odradili, uspjeli smo sufinancirati trenere u radu, a što je dakako utjecalo i na proračun Zajednice – rekao je.

U planu je i provedba nabave opreme za teretanu koja će biti smještena na novom ŠRC-u, a koristit će ju svi članovi projekta, besplatno.

– Ostalo nam je opremanje sportske dvorane Osnovne škole koju koriste djeca, ovim projektom smo stvarno napravili čudo. Pokrili smo svu djecu da imaju osnovne uvjete za rad, omogućili smo im stručnu pomoć trenera, a najbitnije je da sva djeca u projektu ne plaćaju članarinu. To su djeca u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti – istaknuo je Juričić.

Otkad se pročulo za projekt primjećen je porast broja upisane djece na razne sportove, od karatea preko nogometa do košarke i rukometa.

– U projektu smo računali 70-ak djece, ali kad se pročulo djeca su nadošla i danas ih je više. To su djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca iz obitelji gdje je jedan od roditelja nezaposlen, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca iz obitelji koje primaju dječji doplatak i slično. Svi koji žele biti uključeni u sportske aktivnosti slobodno se mogu uključiti u četiri kluba koji su u projektu i sportske programe karatea, nogometa, rukometa, košarke i male mješovite sportske škole. Išli smo za sportovima koji okupljaju najveći broj djece – izjavio je predsjednik Zajednice.

Sedmi mjesec iskorišten je za pauzu i punjenje baterija, dok će se u osmom mjesecu nastaviti aktivnosti i treninzi velikog i značajnog projekta Picoki za sport.

Projekt UP.02.1.1.08.0039 Picoki za sport ugovoren je unutar natječaja „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport „Europski socijalni fond, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a provodi ga Zajednica sportskih udruga grada Đurđevac u suradnji s partnerima Gradom Đurđevcom, Školom nogometa grada Đurđevca, Rukometnim klubom Đurđevac, Košarkaškim klubom Mladost i Karate klubom Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava je 997.352,29 kuna. Iznos potpore Europske Unije je 847.749,45 kuna odnosno 85% ukupnih prihvatljivih troškova, dok je preostalih 15% osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.